Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass
Ingredienser
12 bitar
4
ägg
2 dl
strösocker
1 dl
vetemjöl
1 dl
potatismjöl
1 tsk
bakpulver
1.5 liter
glass i olika smaker och färger
Topping
3 dl
vispgrädde
maränger (köpta eller hemgjorda)
125 g
blåbär eller hallon
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form
med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Vispa
ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda
mjölsorterna med bakpulvret.
2
Sikta ner det i äggvispet. Vänd ihop med en slickepott till
en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda
i nedre delen av ugnen tills provstickan är torr,
ca 30 min. Låt svalna helt.
3
Låt glassen stå framme tills den lätt går
att breda. Dela kakan i två bottnar och diska
rent formen. Klä formen med plast och lägg
tillbaka ena bottnen. Bred på glassen i tre
lager ovanpå varandra.
4
Toppa med den andra
bottnen och tryck till lätt. Låt stå i frysen
minst 2 timmar. Vispa grädden fluffig. Ta ut tårtan lite i
förväg och ställ på ett tårtfat. Bred på grädden
och garnera med maränger och blåbär.