Kaffe- och valnötstårta
Ingredienser
12 bitar
250 g
valnötter
4
äggvitor
1 tsk
pressad citronsaft
2.5 dl
strösocker
1 msk
majsstärkelse
1 tsk
bakpulver
Mockasmörkräm
4
äggulor
1.5 dl
mörkt muscovadosocker
1 msk
snabbkaffepulver
1 msk
vatten
300 g
smör, rumstempererat
Glasyr/topping
2 dl
florsocker
1.5 msk
starkt bryggt kaffe
2 dl
chokladägg
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150°. Hacka valnötterna grovt. Vispa äggvitorna med citronsaften till ett fast skum. Blanda socker, Maizena och bakpulver. Tillsätt
detta lite i taget och vispa
till en glansig maräng.
2
Vänd försiktigt ner nötterna.
Spänn bakplåtspapper i
botten på två formar, ca 23
cm i diameter. Smörj kanterna.
Dela upp marängen i formarna. Grädda mitt
i ugnen ca 45 min. Lossa
marängen ur formen och
låt svalna på galler.
Mockasmörkräm:
1
Blanda äggulor, socker, kaffe och vatten i en bunke som tål värme, gärna rostfri. Värm över vattenbad under konstant vispning tills krämen har en temperatur på 80°, då har den tjocknat och är fluffig. Ta från värmen.
2
Klicka i smöret under fortsatt vispning. Allt smör ska smälta ut. Häll över i en ny bunke. Låt kallna i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
1
Blanda florsocker
och kaffe i en liten kastrull.
Värm varsamt och rör till en
slät glasyr. Ta av från värmen.
Vispa mockasmörkrämen
fluffig med elvisp. Bred den
mellan bottnarna. Ringla
över glasyren. Garnera med
chokladägg.