Pepparkakor
Ingredienser
120 stycken
150 g
smör, rumsvarmt
2.5 dl
strösocker
0.5 dl
mörk eller ljus sirap
1.5 msk
malen kanel
2 tsk
malen ingefära
2 tsk
malen kryddnejlika
1 tsk
malen kardemumma
1.5 tsk
bikarbonat
1 dl
vatten
7.5 dl
vetemjöl
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Rör smör, socker och sirap
smidigt, t ex med elvispens
degkrokar. Rör ner kryddor och
bikarbonat i smöret. Tillsätt
vatten och allt mjöl och arbeta
ihop till en deg.
2
Låt degen ligga insvept i plastfolie i kylen minst 1 dygn.
Sätt ugnen på 225°. Ta fram
en bit deg i taget och arbeta den smidig.
3
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, pensla med
äggvita och strö över flagad
mandel.
4
Skär i rektanglar och lägg ut på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5–6
min. Eller ta ut kakor med mått
som vanligt. Grädda mitt i ugnen 4–5 min.