Lyxig semifreddo med praliner och maräng
Ingredienser
10 portioner
-
5 dl
vispgrädde
-
1 burk(ar)
kondenserad mjölk
-
20
praliner, hackade
-
1 paket
savoardikex
-
2 dl
starkt kaffe
Maräng
-
4
äggvitor
-
1 tsk
vitvinsvinäger
-
3 dl
florsocker, siktat
10 portioner
-
5 dlvispgrädde
-
1 burk(ar)kondenserad mjölk
-
20praliner, hackade
-
1 paketsavoardikex
-
2 dlstarkt kaffe
Maräng
-
4äggvitor
-
1 tskvitvinsvinäger
-
3 dlflorsocker, siktat
Gör så här
1. Fodra en avlång brödform med dubbel plastfolie.
2. Vispa grädde och karamelliserad mjölk fluffigt. Hacka pralinerna och blanda dem i grädden. Om du önskar annan smaksättning, blanda i det också.
3. Doppa kex hastigt i kaffe, häll ett lager smet i botten i formen. Fortsätt varva kex och glassmet som en lasagne. Översta lagret ska vara kex.
4. Ställ i frysen några timmar, gärna över natten.
5. Innan servering: Vispa vitorna till marängen tills skummet börjar stiga. Häll i vinäger och hälften av sockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut, vispa sedan på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner resterande socker.
6. Ta ut formen med glass, vänd upp och ner på ett avlångt fat, plocka bort plastfolien och fördela marängen över, antingen genom att spritsa eller klicka. Bränn med brännare tills marängen fått en vacker färg.
7. Servera som den är eller med en dessertsås.