Pecannötspaj med blåbärsglass
Ingredienser
8–12 portioner
Pajdeg
-
200 g
vetemjöl
-
40 g
rågmjöl
-
125 g
mjukt smör
-
1 krm
salt
-
30 g
vatten
Pecannötsfyllning
-
200 g
pecannötter
-
100 g
strösocker
-
100 g
brynt smör
-
50 g
muscovadosocker
-
25 g
mörk sirap
-
25 g
grädde
-
4 g
vaniljsocker
-
1 krm
salt
Blåbärsglass
-
250 g
blåbär
-
1
blad gelatin
-
90 g
vispgrädde
-
40 g
glykos eller fast honung
-
185 g
florsocker
-
640 g
matlagningsyoghurt
8–12 portioner
Pajdeg
-
200 gvetemjöl
-
40 grågmjöl
-
125 gmjukt smör
-
1 krmsalt
-
30 gvatten
Pecannötsfyllning
-
200 gpecannötter
-
100 gströsocker
-
100 gbrynt smör
-
50 gmuscovadosocker
-
25 gmörk sirap
-
25 ggrädde
-
4 gvaniljsocker
-
1 krmsalt
Blåbärsglass
-
250 gblåbär
-
1blad gelatin
-
90 gvispgrädde
-
40 gglykos eller fast honung
-
185 gflorsocker
-
640 gmatlagningsyoghurt
Gör så här
Pajdeg
1. Blanda ingredienserna till en deg (knåda så lite som möjligt).
2. Platta ut degen och lägg den på en plåt i kylen cirka 30 minuter.
3. Fodra en önskad form och grädda den på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 10 minuter.
Pecanötsfyllning
1. Bryn smöret. När smöret kallnat, blanda allt utom pecannötterna i en kastrull och sjud massan i cirka 7 minuter under omrörning.
2. Blanda i pecannötterna och häll pecanötsmassan i den förgräddade pajformen.
3. Grädda den fyllda formen på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 12–14 minuter beroende på ugn.
Blåbärsglass
1. Om tid finns så lägg blåbären i en sockerlag som är kokt och svalnad och består av 180 g vatten, 310 g strösocker och 40 g glykos (låt bären ligga där i 3 dagar innan användning).
2. Lägg gelatinet i iskallt vatten cirka 15 minuter. Värm grädden och glykosen (eller honungen) till cirka 65 grader och ta av kastrullen från spisen.
3. Krama ut vattnet ur gelatinet och smält det i gräddblandningen.
4. Rör ihop florsocker och matlagningsyoghurten. Häll försiktigt gräddblandningen över yoghurtblandningen medan du vispar.
5. Ställ smeten i kylen så att den får svalna till 4–5 grader. Kör sedan smeten i glassmaskinen. När glassen är klar så låt sockerlagen rinna av blåbären och tillsätt dem och kör ytterligare cirka 5 minuter i glassmaskinen.