Hemmagjord glass med nygräddade rån
Ingredienser
Gör så här
Passionssorbet
Ca 750 g Passionsfrukt som blir 23 cl saft
5 cl Pressad apelsinsaft
1 cl Pressad citronsaft
200 g Socker
30 g Glykos
12,5 cl Vatten
Skär upp passionsfrukten och passera bort kärnorna så att det blir 23 cl passionssaft. Koka upp vatten, socker och glykos till en sockerlag. Blanda i övriga ingredienser när sockerlagen svalnat. Kyl ner sorbeten till ca 5 grader innan den körs i glassmaskinen.
Karamellglass med salt
25 cl Vispgrädde
25 cl Mjölk
25 g Glykos
½ Vaniljstång
120 g (ca 6 st) Äggula
25 g Strösocker
1 knivsudd Flingsalt
Till karamell:
100 g Strösocker
4 cl Vatten
Koka upp Grädde, mjölk och glykos i en kastrull och håll vätskan varm. Koka 4 cl vatten och 100 g strösocker till gyllenbrun karamell i en stor kastrull Sockret brukar få lagom färg vid 175-180 grader. När sockret nått rätt färg så ta kastrullen av plattan och häll lite av den varma vätskan på karamellen. Vätskan kommer att bubbla upp kraftigt så därför behövs den stora kastrullen. Fortsätt att hälla på vätskan på karamellen tills all vätska har integrerats i karamellen. Vispa äggula och socker tills det blir lite fluffigt. Häll karamellvätskan över äggsmeten. Häll tillbaka hela glassmeten i kastrullen och värm under omrörning till 83 grader. Sila glassmeten och ställ den i kylen över natten. Kör glassen i glassmaskinen nästa dag.
Chokladglass
25 cl Vispgrädde
25 cl Standard mjölk
20 g Glykos (eller fast honung)
110 g (ca 5 st) Äggula
120 g Strösocker
115 g Finhackad mörk choklad av god kvalitet
Slå i grädde, mjölk och glykos i en kastrull och koka upp, ta av kastrullen från spisen. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den vispade ägg/sockerblandningen i den uppkokade vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll lite av glassmeten över den hackade chokladen. Rör ordentligt så att chokladen smälter och går in i glassmeten. Fortsätt att röra samtidigt som du försiktigt häller all glassmet över chokladen. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten. Kör glassmeten i en glassmaskin och tillsätt gärna lite fint hackad choklad av god kvalitet när glassen nästan är färdig körd.
Glasstrutar i rånjärn
100 g Smält smör
100 g (ca 4 st) Äggvita
90 g Florsocker
10 g Vaniljsocker
100 g Vetemjöl
1 krm salt
Smält smöret. Blanda florsocker, vaniljsocker och salt med äggvitan till en slät smet. Tillsätt hälften av mjölet och hälften av smöret och vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt resten av smöret och mjölet och vispa till en slät smet. Grädda rånen i rånjärnet och ställ dem att stelna i glas.