Sticky toffee pudding med glass
Ingredienser
8 portioner
8 portioner
Gör så här
Sticky toffee pudding
Detta recept är till ca 8 portioner eller en form som rymmer ca 1,5 liter.
Ingredienser:
220 g dadlar
250 g kokande vatten
1 tsk bikarbonat
60 g rumstempererat normalsaltat smör
150 g ljust muscovadosocker
70 g mörk sirap
2 st ägg
210 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver eller äkta vaniljextrakt
1 krm salt
Metod:
Sätt ugnen på 190 grader. Kärna ur och hacka dadlarna. Lägg dem i en skål och slå det kokande vattnet över dem, låt de stå och dra i ca 25 minuter. Smörj och bröa 8 portionsformar eller en stor form (sockerkaksform ca 1,5 liter). Rör ihop socker och smör så att det blir en jämn smet. Tillsätt ägg och sirap och rör till en jämn smet. Sikta mjöl, bakpulver, kanel. Rör ner dem in smeten tillsammans med vaniljen och saltet. Mixa dadlarna med vattnet till en pure och tillsätt bikarbonatet och rör om. Vänd i purén i puddingsmeten. Fördela smeten i formarna eller formen och grädda puddingarna i ca 20-25 minuter om det är små formar och 40-50 minuter om det är en stor form.
Ingredienser till såsen:
75 g normalsaltatsmör
100 g muscovadosocker
40 g mörk sirap
150 g grädde
1 krm flingsalt
Metod:
Blanda allt i en kastrull och sjud såsen tills den får en lagom tjock konsistens (ca 10 minuter). Slå såsen över puddingen när puddingen är uttagen ur sin form. Servera gärna med karamelliserad mjölkchokladglass.
Karamelliserad mjölkchokladglass
Ingredienser:
300 g standardmjölk
250 g vispgrädde
25 g stärkelsesirap (glykos)
120 g äggula
125 g strösocker
40 g vatten
175 g mjölkchoklad
1/2 tsk flingsalt
Metod:
Hacka mjölkchokladen i små bitar och lägg den tillsammans med saltet i en skål. Koka upp grädde, glykos och mjölk i en stor kastrull och ställ den åt sidan. Vispa äggulor och 25 g strösocker till ett skum och ställ det åt sidan. Smält resterande socker och vatten i en kastrull och låt det koka tills det blir gyllenbrunt (ca 170-180 grader varmt). Häll genast ner karamellen i den varma gräddblandningen (det kommer att bubbla rejält men det är ingen fara). Sätt kastrullen med gräddblandningen och karamellen på spisen och koka upp tills karamellen smält. Häll gräddblandningen över de vispade socker/äggskummet och blanda ordentligt med en visp. Häll tillbaka smeten i en kastrull och värm smeten till 84 grader. Häll (lite i taget) den varma glass smeten över den hackade mjölkchokladen och saltet och rör med visp tills det blir en slät smet. Kyl ner glass smeten i kylen över natten och kör den i en glassmaskin nästa dag.