Ingredienser

 

5
dl

mjölk

2
paket

saffran

50
gram

jäst

2
dl

socker

1
tsk

salt

200
gram

smör, ( eller margarin)

1
st

ägg

15
dl

mjöl

Fyllning

200
gram

mandelmassa

200
gram

smör

Köp receptet

Gör så här

1. Värm mjölk och saffran i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula under tiden ned jästen i en degskål, slå över den ljumma degvätskan, tillsätt socker och salt.
3. Arbeta nu ihop detta tills allt socker smält och jästen löst upp sig.
4. Tillsätt smöret, det skall vara rumstempererat, knäck sedan i ägget.

5. Vänd till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan släppa från kanterna. Får du i förmycket mjöl blir bullarna lätt torra!
6. Låt jäsa under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek, ca 40 minuter.
7. När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm hög rektangel.
8. Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka
smöret. Vispa detta med elvisp till en jämn smet.
9. Bred ut hälften av fyllningen, rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad ugnsform eller i fina pappersformar.

10. Låt jäsa i ca 30 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 graders värme tills de fått fin färg.
11. När kakan svalnat, ringla lite glasyr över hela.

Receptet är från:

Tasteline