Ananascarpaccio med hemgjord mjukglass
Ingredienser
4 portioner
Marinad till ananasen
-
1 st
ananas
-
100 g
socker
-
1 dl
vatten
-
½
vaniljstång
-
½
mild röd chili
Mjukglass
-
½
vanilj
-
1 dl
äggulor
-
100 g
socker
-
¼ liter
helmjölk (minst 3,5% fett)
-
¼ liter
vispgrädde
4 portioner
Marinad till ananasen
-
1 stananas
-
100 gsocker
-
1 dlvatten
-
½vaniljstång
-
½mild röd chili
Mjukglass
-
½vanilj
-
1 dläggulor
-
100 gsocker
-
¼ literhelmjölk (minst 3,5% fett)
-
¼ litervispgrädde
Gör så här
Marinad
Blanda ingredienserna för marinaden och lägg i ananasen redan dagen innan den ska serveras.
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked florsocker så att fröna separeras.
2. Dela chilifrukten på längden och skär bort alla frön och de vita lamellerna. Om chilin är stark så använd en mindre bit. Strimla sedan chilin i tunna strimlor och blötlägg dessa i kallt vatten i ca en timme.
3. Koka sedan upp vaniljsocker, resten av sockret och den tomma vaniljstången med vattnet och låt det koka i några minuter. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något.
4. Skala ananasen, ta bort den mittersta stammen och skär den sedan i tunna, men hela skivor. Lägg skivorna i en skål, häll över marinaden och låt blandningen stå i ca ett dygn innan servering.
5. Häll av ananasskivorna i en sil med en kastrull under några timmar innan servering. Koka sedan marinaden i 5-7 minuter och lyft sedan bort den från värmen och tillsätt den strimlade chilin. Behåll gärna ananasen i kylen fram till servering.
Mjukglass
För tillverkning av glassen behövs en glassmaskin, gör gärna smeten till glassen dagen innan.
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked florsocker så att fröna separeras. Spara den tomma vaniljstången.
2. Vispa äggulor, vaniljsockret och resten av sockret till en tjock smet med en elvisp.
3. Koka upp grädde, mjölk och den tomma vaniljstången. Ta sedan bort från värmen.
4. Plocka upp vaniljstången och häll direkt på den varma blandningen försiktigt i äggsmeten, gärna lite i taget under tiden som smeten vispas. Ställ sedan blandningen i kylen och låt den gärna stå över natten.
Vid servering
1. Placera fyra små formar i frysen ca 1 timme innan servering samtidigt som mjukglassen får tillverkas i glassmaskinen. Låt gärna metalltoppen på spritsen få ligga i frysen en stund innan glassen ska spritas ut.
2. Ta ut formarna ur frysen. Fyll en spritspåse med glassen och spritsa ut den i formarna.
3. Ställ sedan direkt tillbaka formarna med glassen ca 1 timme till i frysen.
4. Ta fram ananasskivorna och dekorera tallriken med ca 4 skivor. Kom ihåg att lämna plats åt formen med glass.
5. Droppa lite marinad över ananasen och dekorera med lite chili från marinaden. Ställ slutligen fram formarna med mjukglassen, låt dom gärna tina något innan servering.