Glass på filmjölk
Ingredienser
-
4 dl
vispgrädde
-
1 dl
standarmjölk
-
100 g
socker
-
30 g
honung
-
100 g
muscovadosocker
-
7 dl
filmjölk
-
½
blad gelatin (kan uteslutas)
Dekormassa
-
100 g
smält smör
-
100 g
florsocker
-
100 g
äggvita
-
100 g
vetemjöl
-
10 g
kakao att blanda i en del av massan
Rågsmulor
-
50 g
smör
-
50 g
florsocker
-
50 g
vetemjöl
-
50 g
rågmjöl
-
1 krm
salt
-
½
citron, finrivet skal
-
4 dlvispgrädde
-
1 dlstandarmjölk
-
100 gsocker
-
30 ghonung
-
100 gmuscovadosocker
-
7 dlfilmjölk
-
½blad gelatin (kan uteslutas)
Dekormassa
-
100 gsmält smör
-
100 gflorsocker
-
100 gäggvita
-
100 gvetemjöl
-
10 gkakao att blanda i en del av massan
Rågsmulor
-
50 gsmör
-
50 gflorsocker
-
50 gvetemjöl
-
50 grågmjöl
-
1 krmsalt
-
½citron, finrivet skal
Gör så här
1. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten och låt det ligga i ca 15 minuter.
2. Koka upp mjölk, muscovadosocker, socker och hälften av grädden.
3. Ta kastrullen från spisen och rör ner det urkramade gelatinet.
4. Låt svalna i kyl i ca 4–5 timmar.
5. Rör ner filmjölken och resten av grädden.
6. Kör flilmjölksglassen i glassmaskinen.
Dekormassa
1. Smält smöret och blanda det med sockret.
2. Tillsätt lite mjöl och lite äggvita och rör till en slät massa.
3. Ta undan ca en tredjedel och rör i kakaon (i tredjedelen).
4. Bred ut massan med kakao på en silikonduk och ådra massan med en träådrare (eller annat mönster).
5. Frys den ådrade massan (gärna på en plåt i frysen).
6. När massan stelnat ordentligt (ca 25 minuter) så bred ut kvarvarande vit massa tunt ovanpå den frysta massan (så att mönstret består)
7. Grädda massan i en varmluftsugn på 200 grader tills den fått en ljus färg.
8. Ta ut massan ur ugnen och dela direkt upp den i önskade storlekar med en sporre.
Rågsmulor med citron
1. Riv det gula skalet av en halv tvättad citron (det vita är bittert).
2. Blanda alla ingredienser tills det blir en smulig massa.
3. Sprid ut dem på en plåt med ett bakplåtspapper och grädda dem på 190 grader i en varmluftsugn i ca 10 minuter tills de fått lite färg och blivit krispiga.