Hjortronparfait med hjortronsås och mandelflarn
Ingredienser
Parfait
-
4 st
äggulor
-
1 dl
florsocker
-
4 dl
grädde
-
1-2 dl
hjortronsylt
-
2-4 msk
hjortronlikör
-
1 dl
socker
-
¾ dl
florsocker
-
250 g
hjortron
-
½ dl
torrt vitt vin
-
½ dl
fruktsoda
Mandelflarn
-
50 g
strösocker
-
50 g
glukos
-
50 g
rumstempererat smör
-
50 g
vetemjöl
-
50 g
mandelspån
Parfait
-
4 stäggulor
-
1 dlflorsocker
-
4 dlgrädde
-
1-2 dlhjortronsylt
-
2-4 mskhjortronlikör
-
1 dlsocker
-
¾ dlflorsocker
-
250 ghjortron
-
½ dltorrt vitt vin
-
½ dlfruktsoda
Mandelflarn
-
50 gströsocker
-
50 gglukos
-
50 grumstempererat smör
-
50 gvetemjöl
-
50 gmandelspån
Gör så här
Hjortronparfait
1. Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden tjock så att vispen kan vila på grädden. Blanda alla ingredienser och rör om, dock ej för länge. Häll i portionsformar eller sockerkaksform och frys i minst 4 timmar.
Hjortronsås
2. Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Tillsätt hjortronen och mixa alltihop. Passera genom finmaskig sil. Smaka av med vinet och fruktsodan.
Mandelflarn
3. Sätt ugnen på 175°. Blanda samman socker, glukos, smör, vetemjöl och mandelspån. Kavla ut mellan bakplåtspapper och lägg över det undre pappret med den utkavlade smeten på en plåt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna i cirka ½ min och skär sedan i trekanter eller rundlar.
4. Stjälp upp parfaiten, slå såsen runt om, garnera med några hjortron och lägg de runda flarnen på parfaiten.