Klassisk baba doppad i vaniljglögg, fylld med russinglass
Ingredienser
10 portioner
Baba:
-
15 g
jäst
-
50 g
mjölk
-
250 g
vetemjöl
-
100 g
osaltat smör
-
5 g
salt (1tsk)
-
20 g
socker
-
150 g
ägg (ca 3 st)
-
smör, vetemjöl till formen
Glögglag:
-
3 dl
glögg, gärna med en som har smak av vanilj
-
2 dl
vatten
-
100 g
socker
-
rivet skal av en citron
-
rivet skal av en apelsin
Russinglass:
-
Köp en glass med smak av russin
Mandelgrädde:
-
100 g
riven mandelmassa
-
1½ dl
grädde
-
50 g
rostade hyvlade mandelflarn
10 portioner
Baba:
-
15 gjäst
-
50 gmjölk
-
250 gvetemjöl
-
100 gosaltat smör
-
5 gsalt (1tsk)
-
20 gsocker
-
150 gägg (ca 3 st)
-
smör, vetemjöl till formen
Glögglag:
-
3 dlglögg, gärna med en som har smak av vanilj
-
2 dlvatten
-
100 gsocker
-
rivet skal av en citron
-
rivet skal av en apelsin
Russinglass:
-
Köp en glass med smak av russin
Mandelgrädde:
-
100 griven mandelmassa
-
1½ dlgrädde
-
50 grostade hyvlade mandelflarn
Gör så här
Degen till Baba
1. Lös jästen i mjölken som skall vara kall.
2. Tillsätt 100 g vetemjöl och arbeta till en seg och blank deg, blanda med en träslev samt med händerna. Forma degen till en ring.
3. Fyll en bunke med ljummet vatten, ca 35 grader. Lägg ner degringen. Efter 5-7 minuter flyter degen upp till ytan.
4. Smält smöret.
5. Plocka upp degen. Tillsätt salt, socker, mjöl och det smälta smöret. Rör hela tiden med en träslev och arbeta degen blank och smidig.
6. Tillsätt äggen, ett i taget. Arbeta degen smidig. Använd med fördel en elvisp med degkrokar.
7. Lägg degen i en smord, mjölad form, ca 22 cm i diameter (hål i mitten), eller i 12 st portionsformar.
8. Sätt ugnen på 175 grader.
9. Täck formen, formarna med plastfilm och låt jäsa till dess att degen når nästan upp till kanten, vilket tar ca 1 timme.
10. Sätt in formen/formarna i ugnen i mitten, 30-35 minuter för den stora formen eller ca 20 minuter för portionsformarna.
11. Ta ut formen/formarna och låt stabilisera i ca 5 minuter.
12. Stjälp upp på ett galler och låt svalna.
13. De nybakade kakorna kan frysas. Hållbarhet i frysen ca en månad.
Glögglag:
1. Koka upp vatten, socker, citron- och apelsinskal. Ta från värmen och låt stå och dra i 10 minuter.
2. Sila lagen och tillsätt glöggen.
3. Rengör den stora formen och fyll till hälften med lag, lägg tillbaka baban. Pensla ovansidan med resterande lag tills att baban har absorberat allt.
4. Om man har gjort små baba så läggs dom ner i lagen och vänds när de svällt upp och fördubblas i storlek de tar ett par minuter.
5. Stjälp upp på ett galler, låt svalna.
Russinglass:
Köp en glass med smak av russin.
Mandelgrädde:
1. Vispa ut mandelmassan i 1½ dl grädde.
2. Vispa tills att grädden är tjock.
3. Strö över rostad mandel.
Upplägg av dessert:
1. Lägg baban på ett fat.
2. Fyll baban med glass samt klicka på grädde och strö över den rostade mandeln.