Klassiska kanelbullar
Ingredienser
32 stycken
150 g
smör
5 dl
mjölk
50 g
jäst
1 dl
strösocker
1 msk
kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
salt
13 dl
vetemjöl
Fyllning
300 g
smör, rumsvarmt
3 msk
malen kanel
1.5 dl
rårörsocker
Garnering
1
uppvispat ägg
1 dl
pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör om tills jästen löst sig.
2
Blanda i socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet lite i taget.
Arbeta degen blank och smidig, 10 min för hand eller 5 min i maskin.
Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 1 tim.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar.
Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 1 cm tjock.
4
Blanda ingredienserna till fyllningen och bre över degplattorna.
Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 16 bitar.
5
Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar eller i en ugnsform med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.