Ingredienser

 

1
paket

jäst, (50 g) gärna för söta degar

100
gram

smör, eller margarin

5
dl

mjölk

250
gram

kesella, gärna kesella lätt

2
påse

saffran, (1 g)

1,5
dl

sirap, gärna baksirap

0,5
tsk

salt

1
kg

kärnvetemjöl, ca (1.7 liter) Kungsörnen

Fyllning till Lussemuffins

4
msk

smör, rumstempererat

100
gram

mandelmassa, riven

Garnering till Lussekatter

1
odefinierad

russin

Gör så här

1. Lussekatter
Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
9. Lussemuffins
Följ receptet ovan till utbakningen. Forma degen till släta bullar.
10. Lägg dem i stora muffinsformar eller smorda muffinsplåtar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen.
11. Låt jäsa 20-30 minuter.
12. Sätt ugnen på 250ºC.
13. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandeln.
14. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är från:

Tasteline