Lussekatter och Lussemuffins
Ingredienser
1
paket
jäst, (50 g) gärna för söta degar
100
gram
smör, eller margarin
5
dl
mjölk
250
gram
kesella, gärna kesella lätt
2
påse
saffran, (1 g)
1,5
dl
sirap, gärna baksirap
0,5
tsk
salt
1
kg
kärnvetemjöl, ca (1.7 liter) Kungsörnen
Fyllning till Lussemuffins
4
msk
smör, rumstempererat
100
gram
mandelmassa, riven
Garnering till Lussekatter
1
odefinierad
russin
Gör så här
1. Lussekatter
Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
9. Lussemuffins
Följ receptet ovan till utbakningen. Forma degen till släta bullar.
10. Lägg dem i stora muffinsformar eller smorda muffinsplåtar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen.
11. Låt jäsa 20-30 minuter.
12. Sätt ugnen på 250ºC.
13. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandeln.
14. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Receptet är från: