Rödbetsglass och chokladkräm
Ingredienser
4 portioner
Rödbetsglass
-
400 g
rödbetor
-
100 g
honung
-
1 dl
vatten
-
400 g
naturell yoghurt
-
20
små rödbetor
Karamelliserad rödbeta
-
½ dl
socker
-
3 dl
svarta vinbär
-
1 dl
vatten
Chokladcrème
-
2½ dl
mjölk
-
2½ dl
grädde
-
85 g
socker
-
1
vaniljstång
-
100 g
äggula
-
200 g
choklad med 70% kakao
4 portioner
Rödbetsglass
-
400 grödbetor
-
100 ghonung
-
1 dlvatten
-
400 gnaturell yoghurt
-
20små rödbetor
Karamelliserad rödbeta
-
½ dlsocker
-
3 dlsvarta vinbär
-
1 dlvatten
Chokladcrème
-
2½ dlmjölk
-
2½ dlgrädde
-
85 gsocker
-
1vaniljstång
-
100 gäggula
-
200 gchoklad med 70% kakao
Gör så här
Rödbetsglass
1. Koka upp honung och vatten. Tärna rödbetorna och koka dem möra i honungsvattnet. Sila rödbetorna och frys dem, Beroende på frys tar det ett par timmar innan rödbetorna är helt frusna.
2. Koka ihop spadet till en tjock sirap. Blanda allt i en mixer, mixa till glass och frys in på nytt. Bör ätas nästan genast.
Karamelliserad rödbeta
1. Tvätta rödbetorna noggrant, men de behöver inte skalas. Dela i fyra bitar.
2. Lägg i kastrull med sockret, karamellisera lätt före du tillsätter vinbären och vattnet.
3. Låt sedan puttra, ca 5-10 minuter eller tills du ser att rödbetorna har karamellierats.
Chokladcrème
1. Koka upp mjölk, grädde, socker och vanilj.
2. Häll försiktigt i äggulorna, vispa och värm upp blandningen.
3. Mixa i chokladen till en helt slät ganache.
4. Häll i form och låt stå över natten i kylskåp.
5. Lägg upp efter eget behag.
Tips
Påbörja efterrätten dagen före eller i god tid om du vill servera glassen med chokladkrämen. Krämen behöver stå i kylskåp över natten.
Räkna också med att ingredienserna till glassen behöver frysa till i ett par omgångar innan den är klar att äta. Det tar några timmar.