Ingredienser

 

2
gram

saffran

5
dl

mjölk, 3 %, rumstempererad

1,5
dl

crème fraiche

50
gram

jäst

0,5
tsk

salt

2
dl

strösocker

100
gram

smör, rumstempererat

16
dl

vetemjöl special, använd inte allt på samma gång

1
st

ägg, till pensling

1
st

florsocker, att pudra med

Hjortronkräm

300
gram

färskost

1
dl

hjortronsylt

Köp receptet

Gör så här

1. Blanda ihop hjortronkrämen. Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas.
2. Häll ner den rumsvarma mjölken i degblandaren och smula ner jästen. Rör tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt saffran och crème fraîche. Sätt igång maskinen och tillsätt salt, strösocker och rumstempererat smör i kuber.
4. Börja hälla i mjöl medan maskinen är igång. Tänk på att bara tillsätta lite mjöl i taget och se hur degen utvecklas.
5. Det kan hända att just din deg behöver flera deciliter mindre mjöl än vad som står angivet. Varje deg är unik! Låt degen hellre vara lite kladdig än fast och torr.
6. Bearbeta degen på låg hastighet i 10 minuter. Den långa bearbetningen kommer stabilisera degen och göra den mindre kladdig.
7. Friktionen i maskinen gör att temperaturen kommer att höjas ytterligare. När degen bearbetats strör du lite mjöl över degen och lägger en handduk över bunken, eller spänner över plastfolie.
8. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 1 ½-2 timmar.
9. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader med varmluft). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas, bara samlas ihop så att du kan dela den i tre bitar.
10. Lägg två delar under en duk och börja med den tredje.
11. Smörj 2-3 bakplåtar, eller lägg på bakplåtspapper. Dela varje tredjedel i tio mindre bitar, och runddriv bitarna till runda, släta bullar (runddrivning innebär att du ”puffar” in skarvarna under bullen om och om igen, tills ovansidan på bullen är slät.
12. Runddrivningen gör bullarna jämna, och åstadkommer en spänning i degen inför jäsning).
13. Placera bullarna med skarven ner på plåtarna med gott om utrymme för jäsning. Gör försiktigt ett hål i varje bulle och klicka i hjortronkräm.
14. Lägg en kökshandduk över bullarna medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
15. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen, 10-12 minuter.
16. Låt bullarna svalna på galler. Pudra florsocker på bullarna vid servering.
Här hittar du Tastelines alla recept på saffransbullar

Receptet är från:

Tasteline