Varm chokladbakelse med glass
Ingredienser
6 portioner
-
100 g
smör
-
100 g
mörk choklad
-
4 st
ägg
-
1,25 dl
socker
-
1 dl
mjöl
-
smält smör till pensling
-
råsocker
Glassen:
-
4 st
kulor vaniljglass
-
strössel, t ex krossade polkagrisar, krossad dajm eller krossad maräng
6 portioner
-
100 gsmör
-
100 gmörk choklad
-
4 stägg
-
1,25 dlsocker
-
1 dlmjöl
-
smält smör till pensling
-
råsocker
Glassen:
-
4 stkulor vaniljglass
-
strössel, t ex krossade polkagrisar, krossad dajm eller krossad maräng
Gör så här
Smält smöret och chokladen i ett vattenbad eller i microvågsugnen. Vispa socker och ägg poröst. Blanda chokladen med äggsmeten, sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet.
Smöra sex kaffekoppar. Beströ/snurra runt socker i kopparna till ett jämt lager. Fördela chokladen i kopparna, lämna 2 cm till kanten. Sätt in kopparna i frysen.
Gräddning:
Sätt ugnen på 200 grader. Ta kaffekopparna direkt från frysen och sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Tips: Om man vill, kan man lägga några blåbär eller vit choklad i kopparna efter att de satt sig lite i frysen. (Om du inte ska förbereda bakelserna kan du baka dem direkt.)
Glassen:
Kula vaniljglassen och rulla den i valfritt strössel, t ex krossade polkagrisar, krossad dajm, krossad maräng. Lägg glassen i en plastad äggkartong. Ställ in i frysen. Servera glassen till chokladbakelsen.