Ingredienser

 

20 stycken

25 g
smör

1 påse
vörtmix (kryddblandning)

1 dl
mörk sirap

33 cl
mörkt öl

25 g
jäst

0.5 dl
russin

5 dl
rågsikt (ca 300 g)

5 dl
vetemjöl (ca 300 g)

mörk sirap att pensla med

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kryddor, sirap och öl. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av degvätskan, russin och hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen 5 min och tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 1½ tim.

2

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i insmorda små formar eller i muffinsplåt. Låt jäsa ytterligare 45 min.

3

Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Pensla bröden med sirap direkt när de kommer från ugnen. Låt kallna i sina formar.

Till Receptet