Vörtkuvertbröd
Ingredienser
20 stycken
25 g
smör
1 påse
vörtmix (kryddblandning)
1 dl
mörk sirap
33 cl
mörkt öl
25 g
jäst
0.5 dl
russin
5 dl
rågsikt (ca 300 g)
5 dl
vetemjöl (ca 300 g)
mörk sirap att pensla med
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kryddor, sirap och öl. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av degvätskan, russin och hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen 5 min och tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 1½ tim.
2
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i insmorda små formar eller i muffinsplåt. Låt jäsa ytterligare 45 min.
3
Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Pensla bröden med sirap direkt när de kommer från ugnen. Låt kallna i sina formar.
Till Receptet