Våffelstrut med punschgrädde och hjortron
Ingredienser
6–8 portioner
-
75 g
smör
-
1 st
ägg
-
120 g
socker
-
1 dl
vatten
-
120 g
mjöl
-
1 tsk
vaniljsocker
-
250 g
hjortron (frysta tinade)
-
80 g
syltsocker
-
3 dl
grädde
-
2 msk
florsocker
-
1-2 msk
punsch
-
150 g
vit choklad
6–8 portioner
-
75 gsmör
-
1 stägg
-
120 gsocker
-
1 dlvatten
-
120 gmjöl
-
1 tskvaniljsocker
-
250 ghjortron (frysta tinade)
-
80 gsyltsocker
-
3 dlgrädde
-
2 mskflorsocker
-
1-2 mskpunsch
-
150 gvit choklad
Gör så här
1. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt smör och vatten. Rör sist i mjöl och vaniljsocker, och rör slät. Låt svälla i cirka 30 min.
2. Se till att järnet är riktigt varmt. Pensla med lite smör och klicka på cirka 1 msk smet och grädda gyllenbrunt. Forma direkt till rån eller strut, det stelnar fort. Låt svalna.
3. Koka hjortron och socker cirka 3-5 minuter. Rör lite, sväng lite på kastrullen så hjortronen håller sig hela och fina. Låt svalna.
4. Vispa grädden och florsocker fast och smaka av med punsch.
5. Hacka vit choklad eller använd vita chokladknappar, sprid ut på plåt med papper och rosta i ugn på 175°c till gyllenbrun färg, cirka 5 min. Rör sönder till ett jämnt strössel.
6. Fyll strutarna med punschgrädden och hjortronkompott och toppa med rostad vit choklad.