Enkelt morotsbröd
Ingredienser
2 st
50 g
smör
5 dl
mjölk
1.4 liter
dinkelsikt
25 g
jäst
2 tsk
salt
2 msk
flytande honung
200 g
rivna morötter
1
apelsin, rivet skal
1 dl
solrosfrön
120 g
smörgåskrasse
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).
Mät upp dinkelmjölet i en bunke, spara lite till utbaket. Tillsätt jästen, salt, honung, morötter och apelsinskal. Häll i degspadet. Arbeta snabbt ihop till en lös deg.
2
Tillsätt solrosfrön och krasse, och arbeta ihop degen. Jäs under bakduk ca 1 timma.
3
Ta upp och knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i så många bröd som du ska göra. Forma dem till vridna längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Till Receptet