Kalljästa briocher
Ingredienser
16 stycken
4
ägg
25 g
jäst
0.5 tsk
salt
0.5 dl
socker
6.5 dl
vetemjöl
250 g
smör i bitar
smör till formarna
1
ägg till pensling
flingsalt och
ljusa eller svarta sesamfrön
..:
rivet citronskal och
florsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Lägg alla ingredienser utom smöret i köksassistentens degblandarbunke. Kör i gång blandaren och lägg i lite smör åt gången. Låt smöret gå in i degen innan
du lägger i mer.
2
Kör blandaren ordentligt så att degen blir jämn och blank. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen. Jäs degen i 12 timmar.
3
Lägg degen på mjölat bakbord. Skär bort cirka 1/6 av degen och rulla resten av degen till en rulle. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till bollar.
4
Lägg bollarna i smorda formar. Gör en fördjupning i varje bulle med tummen. Rulla den sparade degbiten till en längd. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till småbollar. Tryck ner dem i fördjupningarna.
5
Pensla briocherna med uppvispat ägg och strö över flingsalt och sesamfrön. Jäs utan bakduk cirka 1 timme. Grädda mitt i ugnen
10–15 minuter. Om du vill ha rivet citronskal
och florsocker på: Låt briocherna svalna, strö sedan över skal och pudra briocherna.