Ingredienser

 

15 portioner

150 g
smör

5 dl
mjölk

25 g
jäst

1 krm
salt

2 dl
strösocker

1 msk
mortlad kardemumma

11 dl
vetemjöl

Topping:

600 g
tinade frusna blåbär

250 g
grovriven mandelmassa

1 dl
strösocker

0.5 msk
mortlad kardemumma

50 g
flagad mandel

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula sönder jäst i en bunke och häll över det fingervarma degspadet. Häll i salt, socker och kardemumma och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 tim.

2

Häll ut degen i en djup plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen med väl mjölade händer så att den fyller hela plåten.

Topping

1

Sila av överflödig vätska från blåbären och vänd runt med mandelmassa, socker och kardemumma. Fördela blåbären över degen och toppa med flagad mandel.

2

Låt jäsa i 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Till Receptet