Blåbärsbulle i plåt
Ingredienser
15 portioner
150 g
smör
5 dl
mjölk
25 g
jäst
1 krm
salt
2 dl
strösocker
1 msk
mortlad kardemumma
11 dl
vetemjöl
Topping:
600 g
tinade frusna blåbär
250 g
grovriven mandelmassa
1 dl
strösocker
0.5 msk
mortlad kardemumma
50 g
flagad mandel
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula sönder jäst i en bunke och häll över det fingervarma degspadet. Häll i salt, socker och kardemumma och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 tim.
2
Häll ut degen i en djup plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen med väl mjölade händer så att den fyller hela plåten.
Topping
1
Sila av överflödig vätska från blåbären och vänd runt med mandelmassa, socker och kardemumma. Fördela blåbären över degen och toppa med flagad mandel.
2
Låt jäsa i 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Till Receptet