Hemgjord vaniljglass
Ingredienser
4 portioner
-
2,5 dl
standardmjölk
-
1,5 dl
vispgrädde
-
25 g
honung eller glykos
-
1
vaniljstång
-
120 g
äggula (ca 6 st)
-
125 g
socker
Om du vill göra stracciatella
-
75 g smält choklad
4 portioner
-
2,5 dlstandardmjölk
-
1,5 dlvispgrädde
-
25 ghonung eller glykos
-
1vaniljstång
-
120 gäggula (ca 6 st)
-
125 gsocker
Om du vill göra stracciatella
-
75 g smält choklad
Gör så här
Dag 1
1. Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mest av smaken).
2. Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.
3. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen.
4. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Dag 2
1. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör till den får en krämig konsistens.
2. Servera med dina favorittillbehör.
Tips
Om du vill göra stracciatella, smält chokladen och droppa den i den färdigfrysta glassen strax innan glassmaskinen stängs av.