Yoghurtparfait med rabarber och sparrisgranité
Ingredienser
4 portioner
Parfait
-
2,5 dl
grädde
-
2,5 dl
grekisk yoghurt
-
1
äggvita
-
80 g
socker
Rabarber
-
4
rabarber
-
½ liter
rabarbersaft
-
1
vaniljstång
Sparrisgranité
-
300 g
ändbitar av sparris
-
1 liter
vatten
-
150 g
socker
-
1
ekologisk citron
4 portioner
Parfait
-
2,5 dlgrädde
-
2,5 dlgrekisk yoghurt
-
1äggvita
-
80 gsocker
Rabarber
-
4rabarber
-
½ literrabarbersaft
-
1vaniljstång
Sparrisgranité
-
300 gändbitar av sparris
-
1 litervatten
-
150 gsocker
-
1ekologisk citron
Gör så här
Parfait
1. Koka upp sockret med lite vatten till 120 C. Vispa äggvita när sockret börjar närma sig 120 C. Häll sedan i sockerlag under kraftig vispning i kanten och vispa marängen kall.
2. Blanda försiktigt i vispad grädde och yoghurt. Frys i form/formar.
Rabarber
1. Skala rabarber. Skär i jämnlånga bitar. Lägg tätt i en ugnsfast form.
2. Slå på varm saft med urskrapad vaniljstång och täck med lock.
3. Sjud i ugn på 120 C tills de är mjuka, men inte sönderkokta. Låt svalna i lagen (spara lagen som saft).
Sparrisgranité
1. Koka upp socker och vatten med hackade ändbitar av sparris. Sjud i 10 minuter. Ta av från värme.
2. Riv i citronskal och pressa i juice. Låt svalna.
3. Pulsmixa med stavmixer och sila i en rostfri form.
4. Frys till den är stenhård. Skrapa med gaffel vid servering.
Servering
Servera parfaiten i botten. Lägg skuren rabarber över och toppa med skrapad sparrisgranité.