Rabarber med yoghurtskum och knaprig havre
Ingredienser
6–8 portioner
-
2 st
blad gelatin
-
5 dl
vispgrädde
-
1 dl
socker
-
1 st
vaniljstång
-
5 dl
yoghurt naturell
-
3 dl
havre
-
1 dl
grovt hackade nötter
-
ca 3 msk
honung
-
ca 1 msk
socker
-
4 st
rabarber
-
2 msk
socker
-
1 tsk
hackad färsk ingefära
-
1 paket
(ca 6 dl) äpple eller hallonsorbet
-
ätliga blommor till garnering
6–8 portioner
-
2 stblad gelatin
-
5 dlvispgrädde
-
1 dlsocker
-
1 stvaniljstång
-
5 dlyoghurt naturell
-
3 dlhavre
-
1 dlgrovt hackade nötter
-
ca 3 mskhonung
-
ca 1 msksocker
-
4 strabarber
-
2 msksocker
-
1 tskhackad färsk ingefära
-
1 paket(ca 6 dl) äpple eller hallonsorbet
-
ätliga blommor till garnering
Gör så här
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hetta upp grädde, socker och vaniljstång tills sockret har löst sig. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält detta i den varma grädden. Låt svalna tills vätskan har nått rumstemperatur.
2. Ta ur vaniljstången och tillsätt yoghurten. Rör om ordentligt och häll sedan upp i en sifon. Sätt på locket och tryck i en patron med luft. Ställ sifonen i kylen ca två timmar innan servering.
3. Häll havre, nötter, honung och socker i en stekpanna eller sauteuse och rosta allt på hög värme under konstant omrörning tills det är gyllenbrunt. Tillsätt mer honung eller socker om mängden inte räcker för att havren skall bli täckt. Häll upp på en plåt och låt svalna. När det har svalnat, smula sönder allt till en knaprig müsli.
4. Skala rabarbern och skär ner i fina tärningar. Hetta upp rabarbern hastigt med socker och ingefära tills sockret har löst sig. Ta genast av värmen och låt svalna.
5. Lägg lite rabarber i botten på en serveringsskål och en kula sorbet ovanpå rabarbern. Täck sorbeten med yoghurtskum från sifonen och toppa med knaprigt havre och ätliga blommor.