Glass au four med mandelbotten
Ingredienser
10 portioner
Botten
-
1 dl
sötmandel
-
200 g
mandelmassa
-
2
äggvitor
-
1
paket halvtinade hallon, 250 g
Maräng
-
4
äggvitor
-
1½ dl
strösocker
Servering
-
1½ – 2 liter
vaniljglass
-
½ dl
hackad mandel eller mandelspån
10 portioner
Botten
-
1 dlsötmandel
-
200 gmandelmassa
-
2äggvitor
-
1paket halvtinade hallon, 250 g
Maräng
-
4äggvitor
-
1½ dlströsocker
Servering
-
1½ – 2 litervaniljglass
-
½ dlhackad mandel eller mandelspån
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Botten: Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och 2 äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan.
3. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper i samma form som glassen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills den börjar få fin ljusbrun färg. Låt kallna. Sätt ugnen på enbart övervärme 250 grader.
4. Lägg de halvtinade hallonen på bottnen.
5. Maräng: Vispa äggvitorna till skum tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en styv maräng.
6. Lägg glassen ovanpå hallonen och bred över marängen, var noga så att all glass blir täckt med maräng. Strö över mandelspån och gratinera någon minut i ugnen. Servera genast.