Vaniljbakade äpplen med kanelcrunch
Ingredienser
5–6 portioner
-
5 dl
vaniljsås, hemgjord eller av halvfabrikat
-
5 st
svenska äpplen
-
1 st
apelsin, saft och rivet skal
-
1 tsk
kanel
-
1 msk
strösocker eller farinsocker
-
1 dl
granola eller müsli
-
1 dl
grovhackad mandel
Till servering
-
ev. vispad grädde eller glass
5–6 portioner
-
5 dlvaniljsås, hemgjord eller av halvfabrikat
-
5 stsvenska äpplen
-
1 stapelsin, saft och rivet skal
-
1 tskkanel
-
1 mskströsocker eller farinsocker
-
1 dlgranola eller müsli
-
1 dlgrovhackad mandel
Till servering
-
ev. vispad grädde eller glass
Gör så här
1. Värm ugnen till 180°. Häll vaniljsåsen i en ugnsfast form, ca 30×25 cm.
2. Halvera äpplena på höjden, kärna ur dem (de behöver inte skalas om de inte är väldigt tjockskaliga).
3. Blanda apelsinskal och apelsinsaft, kanel och socker i en skål. Vänd runt äpplen i blandningen.
4. Lägg äpplena i formen med den skurna sidan uppåt och häll över resten av apelsinblandningen. Strö på granola/müsli och mandel. Baka mitt i ugnen 25-30 min. Täck med folie på slutet om krispet börjar bli för mörkt.
5. Servera desserten lite avsvalnad med en klick vispad grädde eller god vaniljglass.