Ingrids bästa kanelbullar
Ingredienser
5
dl
mjölk
50
gram
jäst, för söta degar
1,5
dl
strösocker
0,5
tsk
salt
1
tsk
kardemumma, malen
15
dl
vetemjöl, -16 dl
125
gram
smör, rumstempererat
1
st
ägg, till pensling
1
pärlsocker, till garnering
Fylllning
125
gram
smör
1,5
dl
strösocker
2
msk
kanel, malen
Köp receptet
Gör så här
1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret.
3. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Rör samman fyllningen.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela i två delar.
6. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
7. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.
8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.
Prova Tastelines enkla grundrecept på klassiska kanelbullar!
Hitta bakinspiration bland Tastelines alla recept på bullar!
Receptet är från: