Ingredienser

 

2
paket

saffran, (1 g)

1,5
dl

strösocker

150
gram

smör

5
dl

mjölk

50
gram

jäst

0,5
tsk

salt

16
dl

vetemjöl, ca

0,5
dl

korinter

1
st

ägg, till pensling

1
msk

strösocker, till mortling

Köp receptet

Gör så här

1. Mortla saffran och den lilla mängden socker till ett fint pulver.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).
3. Ta fram en hushållsassistent. Smula jästen i assistentens bunke och tillsätt saffran. Häll över degspadet och rör om så att jästen löser sig.
4. Tillsätt resten av sockret, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
5. Bearbeta degen på låga varv i 6-8 minuter tills degen är blank och smidig.
6. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta.
7. Den färdiga degen ska vara glansig och släppa från bunkens kanter, men samtidigt ska den fortfarande vara lite kletig. Är den däremot mycket kletig, tillsätt mer mjöl.
8. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
9. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra.
10. Rulla ut bitarna och forma till lussekatter. Lägg figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med korinter.
11. Sätt ugnen på 225 grader.
12. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
13. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

Receptet är från:

Tasteline