Ingredienser

 

2
gram

saffran

4
dl

mjölk, 3%

1
dl

vispgrädde

250
gram

kesella, 10 %

50
gram

jäst

0,5
tsk

salt

2
dl

strösocker

100
gram

smör, rumstempererat

16
dl

vetemjöl, (special) inte allt på en gång

Köp receptet

Gör så här

1. Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas. Väljer du att värma på degvätskan kan du tillsätta saffranet i kastrullen och värma på det tillsammans med mjölk och grädde.
2. Häll ner mjölk, grädde och saffran i en degblandare. Smula ner jästen och rör runt tills jästen lösts upp och rör sedan ut kesella i bunken. Tillsätt salt, strösocker och smör i kuber.
3. Börja hälla i mjöl medan maskinen är igång. Tänk på att bara tillsätta lite i taget och se hur degen utvecklas. Det kan hända att just din deg behöver flera deciliter mindre mjöl än vad som står angivet. Varje deg är unik! Låt degen hellre vara lite kladdig än fast och torr.
4. Bearbeta degen på låg hastighet i 15 minuter. Den långa bearbetningen kommer stabilisera degen och göra den mindre kladdig. Friktionen i maskinen gör att temperaturen kommer att höjas ytterligare.
5. När degen bearbetats strör du lite mjöl över degen och lägger en handduk över bunken, eller spänner över plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
6. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader med varmluft). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas, bara arbetas ihop så att du kan dela den i tre bitar. Lägg två delar under en duk och börja med den tredje.
7. Smörj en bakplåt, eller lägg på bakplåtspapper. Dela varje tredjedel i tolv mindre bitar, och rulla bitarna till korvar som du sedan formar till lussekatter och placerar på plåten med gott om utrymme för jäsning.
8. Lägg en kökshandduk över lussekatterna medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
9. Tryck ner russin i lussekatterna och pensla dem med ett uppvispat ägg. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, 10-12 minuter.

Receptet är från:

Tasteline