Vetebröd
Ingredienser
150
gram
smör, eller margarin
5
dl
mjölk
50
gram
jäst, (1 paket) för söta degar
1
dl
socker
0,5
tsk
salt
2
tsk
kardemumma, ev
1,4
l
kärnvetemjöl, ca (850 g) från Kungsörnen
Fyllning
100
gram
smör, eller margarin, rumstempererat
1
dl
socker
2
msk
kanel
Till pensling
1
st
ägg, till pensling
1
mandel, hackad, eller pärlsocker
Gör så här
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Baka ut enligt nedan.
7. Bullar:
Sätt ugnen på 250ºC. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.
8. Klippt längd:
Sätt ugnen på 200ºC. Klipp djupa jack i rullen och lägg en flik åt vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla och grädda längderna mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt bullar och längder svalna på galler under bakduk.
Receptet är från: