Ingredienser

 

150
gram

smör

3
dl

mjölk, kall

50
gram

jäst

2
st

ägg, stora, eller 3 små

0,5
tsk

salt

1
dl

strösocker

14
dl

vetemjöl

Fyllning

2
dl

äppelmos, eller annat mos

150
gram

mandelmassa, riven

Till pensling

1
st

ägg, uppvispat

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl kall mjölk och tillsätt mjölk, smör, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet.
2. Arbeta ihop till en deg.Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset.
3. Dela degen i 6 delar och kavla ut varje del till en rundel, likt stora ”pizzor”. Dela i åtta ”tårtbitar”, ”pizzaslicar” – ja, ni förstår.
4. Lägg en till två msk fyllning en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten så att den smalaste biten hamnar ytterst.
5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 25 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
6. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 10 min tills de har fin färg. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat något.

Receptet är från:

Tasteline