Adventsbulle extra allt
Ingredienser
12 bitar
25 g
jäst
2.5 dl
rumsvarm mjölk
0.5 g
saffran
0.5 tsk
salt
0.75 dl
strösocker
1
ägg
50 g
rumsvarmt smör
8 dl
vetemjöl + till bakbordet
1
ägg till pensling
2 msk
rörsocker
Fyllning:
125 g
rumsvarmt smör
75 g
grovhackade pekannötter
1 dl
russin, gärna gula
1 msk
kanel
0.75 dl
ljus sirap
Sockerlag:
0.5 dl
socker
0.5 dl
vatten
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smula jäst i en bunke. Tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget och
arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk eller plastfolie till ungefär dubbel storlek,
ca 1,5 timme.
2
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform/plåt, ca 25 x 35 cm. Kavla ut degen på ett mjölat
bakbord till ca 25 x 50 cm.
Fyllning
1
Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär ca 15 bitar, ca 3 cm bitar tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp och 1 cm mellanrum i ugnsformen. Täck med bakduk och låt jäsa 45 min.
2
Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över rörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min.
Sockerlag
1
Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade bullarna med lagen medan de fortfarande ligger i formen.
Till Receptet