Blåbärskompott med jordnötskakor och glass
Ingredienser
4 portioner
Jordnötskakor, 16 stycken
-
200 g
jordnötssmör
-
175 g
strösocker
-
1 tsk
salt
-
1 st
ägg
Blåbärskompott
-
300 g
blåbär, färska eller frysta osockrade, tinade
-
100 g
strösocker
Till servering
-
vaniljglass
-
50 g
salta jordnötter, grovhackade
4 portioner
Jordnötskakor, 16 stycken
-
200 gjordnötssmör
-
175 gströsocker
-
1 tsksalt
-
1 stägg
Blåbärskompott
-
300 gblåbär, färska eller frysta osockrade, tinade
-
100 gströsocker
Till servering
-
vaniljglass
-
50 gsalta jordnötter, grovhackade
Gör så här
Jordnötskakor
1. Sätt ugnen på 180°. Lägg bakpapper på två plåtar. Blanda jordnötssmör, socker och salt väl med slev i en skål. Tillsätt ägget och blanda vidare till en deg.
2. Forma 16 bitar stora som körsbärstomater och fördela på plåtarna med rejält utrymme mellan. Tryck till lite med en gaffel. Baka mitt i ugnen 11-12 min tills kakorna är gyllene i kanten och ljusare i mitten. Låt svalna 10 min på plåten, flytta sedan med stekspade till galler för att kallna helt. 8 kakor går åt till desserten.
Blåbärskompott
Koka upp 200 g av blåbären med sockret, koka sakta ca 5 min tills bären spricker och börjar safta sig. Tillsätt resten av bären och koka 1-2 min till. Låt kallna.
Obs: använder du frysta blåbär kan de vara sockrade, ta då ner sockermängden i receptet.
Servering
Bottna fyra stora glas eller skålar med blåbärskompott. Lägg på en smulad kaka, en skopa glass och hackade nötter. Upprepa en gång till och toppa med nötter.