Blåbärssemifreddo
Ingredienser
8 portioner
450 g
frysta blåbär
3
ägg
1.5 dl
strösocker
1
vaniljstång
1 dl
yoghurt 10%
3 dl
vispgrädde
Till garnering
1 dl
färska blåbär
50 g
vit choklad
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Lägg ut blåbären på ett fat att tina något.
Separera äggulor och vitor. Vispa äggvitan till ett skum med elvisp. Häll i ½ dl socker och vispa till ett fast skum.
2
Mixa äggulorna med resten av sockret och fröna ur vaniljstången med en mixerstav. Spara 1 dl av blåbären till garnering. Tillsätt resterande blåbär och yoghurten. Mixa slätt.
3
Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den i blåbärssmeten med en slickepott. Vänd därefter varsamt ner skummet av äggvita och socker. Häll smeten i en form (ca 1 ½ liter). Låt stå i frysen minst 3 timmar.
4
Toppa med de sparade blåbären, fyll ev på med färska bär, vid servering. Riv över chokladen. Semifreddon
behöver ev tas ut ur frysen 10–20 min före
servering om den blivit riktigt hård.