Ingredienser

 

20 stycken

250 g
kallt smör i bitar

1 g
saffran

1 msk
rom /konjak/ hett vatten

25 g
jäst

4
ägg

1 dl
strösocker

0.5 tsk
salt

6.5 dl
vetemjöl + till utbakning

85 g
smör, till pensling

1 dl
strösocker, att rulla i

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Tärna smöret och lägg ut på en tallrik.
Blanda rom/konjak med saffran och låt
stå 5 min. Smula ner jästen i en köksassistentsbunke.

2

Tillsätt ägg och saffranet,
kör maskinen försiktigt tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl. Ha blandaren i gång och lägg i lite smör åt gången.

3

Låt smöret gå in i degen innan
du lägger i mer.
Kör blandaren ordentligt så att degen
blir jämn och blank, ca 10 min. Täck bunken
med plastfolie och låt jäsa 1 timme
i rumstemperatur.

4

Häll upp den kladdiga degen på väl mjölat bakbord.
Rulla degen till en rulle och dela rullen i
20 bitar. Forma till runda bollar och lägg
i muffinsformar.

5

Låt jäsa ca 1 timme. Grädda mitt i
ugnen 10–15 min. Låt bullarna svalna
något. Pensla med smält smör och doppa
i strösocker.

Till Receptet