Brioche saffransbullar
Ingredienser
20 stycken
250 g
kallt smör i bitar
1 g
saffran
1 msk
rom /konjak/ hett vatten
25 g
jäst
4
ägg
1 dl
strösocker
0.5 tsk
salt
6.5 dl
vetemjöl + till utbakning
85 g
smör, till pensling
1 dl
strösocker, att rulla i
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Tärna smöret och lägg ut på en tallrik.
Blanda rom/konjak med saffran och låt
stå 5 min. Smula ner jästen i en köksassistentsbunke.
2
Tillsätt ägg och saffranet,
kör maskinen försiktigt tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl. Ha blandaren i gång och lägg i lite smör åt gången.
3
Låt smöret gå in i degen innan
du lägger i mer.
Kör blandaren ordentligt så att degen
blir jämn och blank, ca 10 min. Täck bunken
med plastfolie och låt jäsa 1 timme
i rumstemperatur.
4
Häll upp den kladdiga degen på väl mjölat bakbord.
Rulla degen till en rulle och dela rullen i
20 bitar. Forma till runda bollar och lägg
i muffinsformar.
5
Låt jäsa ca 1 timme. Grädda mitt i
ugnen 10–15 min. Låt bullarna svalna
något. Pensla med smält smör och doppa
i strösocker.