Brytbröd med pumpa, zucchini eller morot
Ingredienser
1 st
25 g
jäst
2.5 dl
mjölk, yoghurt eller fil
1 tsk
honung, socker eller sirap
1 msk
olja
1 tsk
salt, gärna flingsalt
6.5 dl
vetemjöl special
100 g
finriven pumpa, zucchini eller morot
2 dl
havregryn
1 dl
pumpakärnor
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Värm mjölken/yoghurten/filen till 30º. Rör ut jästen i mjölken/yoghurten/filen i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant.
2
Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Blanda i finriven zucchini/pumpa och havregryn så att det blir en smidig deg. Jäs 30-40 minuter
3
Dela degen i 16 bitar, rulla till bollar och sätt dem ganska tätt på en plåt så de jäser ihop.
4
Jäs ca 30 minuter. Värm ugnen till 225º. Pensla bullarna med vatten och strö på rikligt med pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Till Receptet