Chokladbrownie med jordnötskolatäcke
Ingredienser
16 bitar
200 g
smör
4 dl
strösocker
3 dl
kakao
1 tsk
vaniljsocker
1 tsk
bakpulver
3 dl
vetemjöl
4
ägg
Topping
100 g
smör
1.5 dl
lönnsirap
0.5 dl
strösocker
3 msk
vetemjöl
3 dl
salta jordnötter, grovt hackade
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150°. Smält smör
och socker tillsammans i en tjockbottnad
kastrull under omrörning
till ljusbrun färg.
2
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner smör- och sockerblandningen
i de torra ingredienserna och rör
ihop.
3
Tillsätt äggen och vispa med elvisp till en jämn smet. Smöra och pudra kakao i en form med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen 15 min.
Topping:
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt lönnsirap, socker och mjöl, sjud på medelstark värme 5 minuter. Vänd ner jordnötterna.
2
Höj ugnstemperaturen till 200°. Ta ut kakan ur ugnen och häll över
toppingen. Grädda ytterligare 5 min.
Låt kakan svalna före servering.