Ingredienser

 

1
st

ägg, (att pensla på)

50
gram

jäst, för söta degar

0,5
tsk

hjorthornsalt

1
dl

strösocker

1
tsk

kardemumma

100
gram

smör

3
dl

mjölk

1
l

dinkelmjöl, siktat

0,5
tsk

salt

1
st

ägg

Mandelmassa

1

inkråm från bullarna

1
dl

mjölk, varm

1
dl

strösocker

125
gram

sötmandel

1
st

bittermandel

Till servering

2
msk

florsocker

4
dl

vispgrädde

Gör så här

1. Ta fram alla ingredienser. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret och häll i mjöken. Rör om och låt det bli 37 grader. Häll lite av denna vätska över jästen så att den löser upp sig. Häll sedan i resten och rör om.
3. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt. Arbeta degen med en hushållsassistent tills degen är blank och smidig.
4. Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Ta upp degen och knåda bort alla luftbubblor. Dela i 24 delar och rulla runda släta bullar.
7. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs ca 30 minuter. Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 5-6 minuter.
8. Låt svalna under bakhanduk. Skär av ett lock och gröp ur bullarna lite.
9. Mandelmassa: Mixa mandel och socker. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en sked och lägg i mixern.
10. Finriv bittermandel och tillsätt denna. Tillsätt även mjölk och mixa till en slät massa.
11. Lägg lite mandelmassa i bullarna. Vispa grädden. Lägg på en gräddklick och locket. Pudra över florsocker.

Receptet är från:

Tasteline