Eton mess
Ingredienser
4–6 portioner
-
1 liter
färska bär av valfri sorter
-
2 dl
vispgrädde
-
1 dl
créme fraiche
-
1 dl
florsocker
-
½ st
vaniljstång
-
100 g
maränger
-
citronmeliss
Hallonsås
-
2 dl
hallon
-
2 msk
ljus sirap
-
½ dl
strösocker
4–6 portioner
-
1 literfärska bär av valfri sorter
-
2 dlvispgrädde
-
1 dlcréme fraiche
-
1 dlflorsocker
-
½ stvaniljstång
-
100 gmaränger
-
citronmeliss
Hallonsås
-
2 dlhallon
-
2 mskljus sirap
-
½ dlströsocker
Gör så här
Hallonsås
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning cirka fem minuter. Sila ev. bort kärnor och låt svalna.
Montering
1. Dela större bär i mindre bitar.
2. Vispa grädden och blanda ned créme fraiche och florsocker. Dela vaniljstången och skrapa ned vaniljfröna i gräddblandningen. Vispa gräddblandningen fluffig.
3. Varva bär, gräddblandning och maränger i en stor skål, i portionsskålar, eller lite festligare: lägg upp i en krans på ett stort uppläggningsfat. Ringla över hallonsåsen, dekorera med blad av citronmeliss och servera.
Dryckestips
Sött, pärlande vin
Brachetto d´Acqui Braida 2015, Italien
Nr 6260, 89 kronor (37,5 cl)