Glass och sorbet – grunderna
Ingredienser
4 portioner
Vaniljglass
-
2,5 dl
standardmjölk
-
2,5 dl
vispgrädde
-
25 g
honung eller glykos
-
1
vaniljstång
-
120 g
äggula (ca 6 st)
-
125 g
socker
Chokladglass
-
250 g
vispgrädde
-
250 g
standardmjölk
-
20 g
glykos eller fast honung
-
110 g
äggula
-
120 g
strösocker
-
115 g
finhackad mörk choklad av god kvalitet
Lättsyltade bär (till hallonglass)
-
70 g
hallon
-
85 g
strösocker
-
20 g
glykos eller honung
-
60 g
vatten
Hallonpuré (till hallonglass)
-
300 g
hallon
-
50 g
strösocker
-
1 msk
pressad citron
Hallonglass
-
120 g
äggula
-
180 g
strösocker
-
200 g
standardmjölk
-
200 g
vispgrädde
-
45 g
glykos eller fast honung
-
1 sats(er)
hallonpuré
Jordgubbspuré (till jordgubbsglass)
-
250 g
färska jordgubbar
-
15 g
strösocker
Jordgubbsglass
-
120 g
vispgrädde
-
120 g
standardmjölk
-
25 g
glykos
-
110 g
strösocker
-
75 g
äggula
-
20 g
pressad citronsaft
-
180 g
jordgubbspurésaft
-
mjölk
-
25 g
glykos
-
110 g
strösocker
Yoghurtglass
-
1
blad gelatin
-
90 g
vispgrädde
-
40 g
glykos eller fast honung
-
185 g
florsocker
-
640 g
matlagningsyoghurt
Chokladsorbet
-
800 g
vatten
-
300 g
råsocker (gärna ljust muscovado)
-
80 g
mjölk
-
200 g
mörk choklad av god kvalitet
-
60 g
kakao
Hallonpuré (till hallonsorbet)
-
300 g
färska hallon
-
15 g
strösocker
Hallonsorbet
-
60 g
vatten
-
70 g
strösocker
-
10 g
glykos
-
200 g
hallonpuré
-
10 g
citronsaft
Jordgubbspuré (till jordgubbssorbet)
-
300 g
färska jordgubbar
-
20 g
strösocker
Jordgubbssorbet
-
60 g
vatten
-
80 g
socker
-
10 g
glykos
-
10 g
pressad citronsaft
-
200 g
jordgubbspuré
4 portioner
Vaniljglass
-
2,5 dlstandardmjölk
-
2,5 dlvispgrädde
-
25 ghonung eller glykos
-
1vaniljstång
-
120 gäggula (ca 6 st)
-
125 gsocker
Chokladglass
-
250 gvispgrädde
-
250 gstandardmjölk
-
20 gglykos eller fast honung
-
110 gäggula
-
120 gströsocker
-
115 gfinhackad mörk choklad av god kvalitet
Lättsyltade bär (till hallonglass)
-
70 ghallon
-
85 gströsocker
-
20 gglykos eller honung
-
60 gvatten
Hallonpuré (till hallonglass)
-
300 ghallon
-
50 gströsocker
-
1 mskpressad citron
Hallonglass
-
120 gäggula
-
180 gströsocker
-
200 gstandardmjölk
-
200 gvispgrädde
-
45 gglykos eller fast honung
-
1 sats(er)hallonpuré
Jordgubbspuré (till jordgubbsglass)
-
250 gfärska jordgubbar
-
15 gströsocker
Jordgubbsglass
-
120 gvispgrädde
-
120 gstandardmjölk
-
25 gglykos
-
110 gströsocker
-
75 gäggula
-
20 gpressad citronsaft
-
180 gjordgubbspurésaft
-
mjölk
-
25 gglykos
-
110 gströsocker
Yoghurtglass
-
1blad gelatin
-
90 gvispgrädde
-
40 gglykos eller fast honung
-
185 gflorsocker
-
640 gmatlagningsyoghurt
Chokladsorbet
-
800 gvatten
-
300 gråsocker (gärna ljust muscovado)
-
80 gmjölk
-
200 gmörk choklad av god kvalitet
-
60 gkakao
Hallonpuré (till hallonsorbet)
-
300 gfärska hallon
-
15 gströsocker
Hallonsorbet
-
60 gvatten
-
70 gströsocker
-
10 gglykos
-
200 ghallonpuré
-
10 gcitronsaft
Jordgubbspuré (till jordgubbssorbet)
-
300 gfärska jordgubbar
-
20 gströsocker
Jordgubbssorbet
-
60 gvatten
-
80 gsocker
-
10 gglykos
-
10 gpressad citronsaft
-
200 gjordgubbspuré
Gör så här
Vaniljglass
Dag 1:
Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mest av smaken). Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
Häll glassmeten i glassmaskinen och kör till den får en krämig konsistens.
Chokladglass
Dag 1:
Slå i grädde, mjölk och glykos i en kastrull och koka upp, ta av kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Vispa ner den vispade ägg/sockerblandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll lite av glassmeten över den hackade chokladen. Rör ordentligt så att chokladen smälter och går in i glassmeten. Fortsätt att röra samtidigt som du försiktigt häller all glassmet över chokladen. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
Häll glassmeten i glassmaskinen och kör tills den får en krämig konsistens.
När glassen är klar så kan man om man vill tillsätta tex, marshmallows, Peckanötter, brownie bitar etc. i glassen.
Hallonglass
Dag 1:
Lättsylta bär: Lägg hallonen i en burk.
Koka upp socker, glykos och vatten och häll sockerlagen över de frusna hallonen.
Sätt på locket på burken och ställ den i kylen minst 20 timmar (så att sockret hinner tränga in i bären).
Hallonpuré:
Kör ingredienserna i en mixer och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner och det blir en slät puré.
Glassen:
Vispa ägg och socker luftigt.
Koka upp mjölk, grädde, glykos och hallonpuré.
Slå försiktigt den varma gräddblandningen över äggblandningen.
Häll tillbaka hela glassmeten i kastrullen och värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
Låt de lätt syltade hallonen rinna av genom att lägga dem i en sil.
Kör hallonglassen i glassmaskinen och när den bildat glass så blanda i de avrunna lätt syltade hallonen.
Jordgubbsglass
Jordgubbspuré:
Tag bort stjälken och skölj jordgubbarna.
Kör jordgubbar och socker i en mixer.
Passera purén genom en finmaskig sil.
Jordgubbsglass:
Koka upp glykos, mjölk och grädde.
Vispa äggulan och sockret fluffigt.
Häll gräddblandningen över sockerblandningen under omrörning.
Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm den under vispning till 83 grader.
När smeten nått 83 grader så häll smeten genom en sil ner i en bunke.
Tillsätt jordgubbspurén och citronsaften och rör om ordentligt.
Säll glass smeten i kylen minst 6 timmar.
Kör glass smeten i glass maskinen.
Yoghurtglass
Lägg gelatinet i iskallt vatten ca 15 minuter.
Värm grädden och glykosen (eller honungen) till ca 65 grader, ta av kastrullen från spisen.
Krama ut vattnet ur gelatinet och smält det i gräddblandningen.
Rör ihop florsocker och matlagningsyoghurten.
Häll försiktigt under vispning gräddblandningen över yoghurtblandningen.
Ställ smeten i kylen så att den får svalna till 4-5 grader.
Kör sedan smeten i glassmaskinen.
Chokladsorbet
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål tillsammans med kakaon.
Koka upp vatten, råsocker och mjölk och häll lite i taget över chokladen och kakaon medan du vispar. Ställ i kylen och låt svalna till 4-5 grader. Kör därefter smeten i en glassmaskin.
Hallonsorbet
Hallonpuré:
Kör hallon och socker i en mixer och passera genom en finmaskig sil.
Sorbet:
Koka upp vatten, socker, glykos till en sockerlag.
Häll sockerlagen i en bunke.
Tillsätt hallonpuré och citronsaft och blanda ordentligt.
Kyl ner sorbet smeten i kylen i ca 3-6 timmar.
Kör sorbeten i glassmaskin.
Jordgubbssorbet
Jordgubbspuré:
Tag bort stjälken och skölj jordgubbarna.
Kör jordgubbar och socker i en mixer.
Passera purén genom en finmaskig sil.
Sorbet:
Koka upp vatten, socker, glykos till en sockerlag.
Häll sockerlagen i en bunke.
Tillsätt jordgubbspuré och citronsaft och blanda ordentligt.
Kyl ner sorbet smeten i kylen i ca 3-6 timmar.
Kör sorbeten i glassmaskin.