Ingredienser

 

2 st

3 dl
rågkross eller vetekross

2 dl
vatten

33 cl
porter eller mörkt julöl

50 g
jäst

1 dl
vatten

2 dl
russin eller blandad frukt t ex aprikoser och fikon

2 msk
rapsolja

2 msk
sirap, gärna mörk

2 tsk
salt

1 msk
malda pomeransskal

1 tsk
malda kryddnejlikor

6 dl
rågsikt

7 dl
vetemjöl

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Häll krosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Rör ner porter eller öl och låt blandningen stå övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.

2

Rör ut jästen i kallt vatten och blanda ner i bunken. Skär den större frukten i bitar och tillsätt den tillsammans med olja, sirap, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Knåda ordentligt tills degen är smidig och släpper bunkens kant, den ska vara ganska fast. Jäs övertäckt ca 1 timme 30 minuter.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den och forma runda limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk ca 1 timme.

4

Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 225º, sänk temperaturen till 200º och grädda ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Till Receptet