Ingredienser

 

1
st

ägg, uppvispat

Deg

5
dl

vetemjöl, Eko, ca-mått

1
msk

kardemumma, Nymald

5
dl

mjölk, 3%

50
gram

jäst

1
dl

socker

10
dl

vetemjöl, Eko, ca-mått, special

150
gram

smör, rumstempererat

1
nypa(or)

salt

Fyllning

1
dl

mandelmassa, riven

2
msk

marsanpulver

200
gram

smör, rumstempererat

5
msk

kanel

2
tsk

vaniljsocker

Gör så här

1. Sockerlag: Denna kan med fördel göra dagen innan. Koka upp vatten, socker lägg i den urskrapade vaniljstången med dess goda frön. Låt svalna, förvara i kylen i tät burk.
2. Smula ner jästen i assistenten eller bunken.
3. Värm mjölken till fingervärme, 37° och häll över jästen, rör till jästen lösts upp.
4. Häll sedan i socker, kardemumma och salt.
5. Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen.
6. Klicka i smöret och låt degen knådas i ca 10 minuter, den ska vara blank och smidig.
7. Låt den jäsa i bunken täckt med plastfolie i ca 60 minuter.
8. Rör undertiden ihop alla ingredienser till fyllningen.
9. Lägg sen upp degen på en mjölad yta alt. En bakduk av silikon, mkt smidigt.
10. Dela degen i två delar och kavla till en rektangel.
11. Bred ut fyllningen.
12. VIK degen från långsida till långsida. Skär remsor, ca 1,5 cm breda.
13. Håll fast remsan i vänster hand, snurra bullen runt vänster långfinger medan du skruvar bullen lite så att den inte skruvas upp. Tryck fast änden in under bullen. Lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa i ca 40 min.
14. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
15. När bullarna kommer ut ur ugnen pensla då dem genast med sockerlagen och strö över kardemummasockret.
Låt svalna på galler övertäckta med handduk.
16. Sockerlagen ger bullarna en vacker glans och låter dem behålla sin saftighet.
17. Njut!

Receptet är från:

Tasteline