Kardemummabullar med pistagenötter
Ingredienser
30 stycken
150 g
smör
5 dl
mjölk
50 g
jäst
1 dl
strösocker
1 msk
kardemummakärnor, mortlade
1 tsk
salt
13 dl
vetemjöl (ca 780 g)
Fyllning:
300 g
smör, rumsvarmt
3 msk
kardemummakärnor, mortlade
1.5 dl
osaltade pistagenötter, finhackade
1.5 dl
rårörsocker
Topping:
1
ägg, till pensling
1 msk
kardemummakärnor, mortlade
1 dl
osaltade pistagenötter, hackade
0.5 dl
rårörsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig. Blanda i socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen blank och smidig, 10 min för hand eller 5 min i maskin. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
2
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel 30×40 cm. Rör ihop fyllningen och bred ut hälften på halva degarket. Vik över den andra deghalvan. Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna remsorna och forma till en lös knut. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av degen.
3
Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med lättvispat ägg, strö över kardemumma blandat med hackade nötter och socker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Till Receptet