Ingredienser

 

30 stycken

150 g
smör

5 dl
mjölk

50 g
jäst

1 dl
strösocker

1 msk
kardemummakärnor, mortlade

1 tsk
salt

13 dl
vetemjöl (ca 780 g)

Fyllning:

300 g
smör, rumsvarmt

3 msk
kardemummakärnor, mortlade

1.5 dl
osaltade pistagenötter, finhackade

1.5 dl
rårörsocker

Topping:

1
ägg, till pensling

1 msk
kardemummakärnor, mortlade

1 dl
osaltade pistagenötter, hackade

0.5 dl
rårörsocker

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig. Blanda i socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen blank och smidig, 10 min för hand eller 5 min i maskin. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

2

Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel 30×40 cm. Rör ihop fyllningen och bred ut hälften på halva degarket. Vik över den andra deghalvan. Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna remsorna och forma till en lös knut. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av degen.

3

Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med lättvispat ägg, strö över kardemumma blandat med hackade nötter och socker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Till Receptet