Ingredienser

 

50
gram

jäst

150
gram

smör

5
dl

mjölk

1,5
dl

socker

2
tsk

kardemumma, malen

1
st

ägg, lättvispat

12
dl

vetemjöl

Fyllning

150
gram

smör, rumstempererat

1,5
dl

florsocker

3
msk

vaniljsocker

1
st

ägg, till pensling

1

pärlsocker

Köp receptet

Gör så här

1. Sätt degen: Smält smöret, häll i mjölken och se till att blandningen blir fingerljum 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, rör i lite av degvätskan, tillsätt resten när jästen löst sig och häll i socker, kardemumma och det uppvispade ägget.
3. Tillsätt först hälften av mjölet och blanda väl, gärna i maskin med degkrokar – tillsätt försiktigt lite mer mjöl i taget tills du har en bra smidig konsistens på degen. Låt jäsa en halvtimme under bakduk.
4. Under tiden degen jäser rör du ihop smöret med florsockret och vaniljsockret. Ställ därefter ut bullformar på plåtar – inte för tätt. Tänk på att bullarna jäser ganska ordentligt.
5. Utbakning: Häll upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i tre delar och kavla ut en degklump i taget till en tunn rektangel.
6. Tag en smörkniv och bred en tredjedel av vaniljsmöret över degplattan, rulla ihop den så den blir en avlång rulle.
7. Skär i 1½-2 cm tjocka bitar och lägg i bullformar. Lägg en bakduk över och låt jäsa. Baka så ut de två resterande degklumparna på samma vis.
8. När bullarna jäst i ca 40 minuter penslar du dem med uppvispat ägg och strör lite pärlsocker över. Baka i 225 grader ca 8-10 minuter – men passa så de inte bränns!
9. Servera helst nybakade med god dryck till efter humör och smak. De man inte äter samma dag kan man med fördel frysa in och ta fram av för att värma i ugnen försiktigt i 150 grader så blir de så gott som nybakade igen!

Receptet är från:

Tasteline