Ingredienser

 

100
gram

smör

5
dl

mjölk

2
paket

saffran, 1 g

2
dl

strösocker

50
gram

jäst

250
gram

kesella

2
krm

salt

17
dl

vetemjöl

0,5
dl

korinter

1
st

ägg, uppvispat till pensling

Köp receptet

Gör så här

1. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).
2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Smula jästen i bunken till en assistent och tillsätt saffranet.
3. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet,spara ca 1 dl till utbakningen.
4. Bearbeta degen på låga varv i 6-8 minuter tills degen är blank och smidig.
5. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta.
6. Den färdiga degen ska vara lite kletig, men tillsätt mer mjöl om degen är mycket kletig.
7. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
8. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra.
9. Forma dem till olika havsfigurer: sjöjungfru, krabba, disneyfisken Nemo, bläckfiskar och treögda fiskar. Forma figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med korinter.
10. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
11. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

Receptet är från:

Tasteline