Ingredienser

 

50
gram

jäst, färsk

100
gram

smör, osaltat

5
dl

mjölk

250
gram

kesella, lätt

2
paket

saffran, (1 g till ett recept)

2
dl

strösocker

17
dl

vetemjöl

1,5
dl

russin

1

bakplåtspapper

0,5
tsk

salt

Pensling

2
st

ägg

Köp receptet

Gör så här

1. Skär smöret i kuber och blanda med mjölken. Värm degvätskan till fingervärme (37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
7. Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.

Receptet är från:

Tasteline