Mustigt lingonbröd
Ingredienser
2 st
Steg 1:
3 dl
vatten
1 dl
russin
1 dl
solroskärnor
1 dl
krossat vete eller råg
Steg 2:
2.5 dl
öl
25 g
jäst
1 msk
soja
1 tsk
salt
1 dl
lingonsylt
4 dl
fint rågmjöl
8 dl
vetemjöl, gärna special
1 msk
olja
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Steg 1:
Koka upp vattnet. Häll upp solroskärnor, russin och kross i en bunke. Häll över det heta vattnet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.
Steg 2:
1
Värm ölen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ölen. Tillsätt fett, soja, salt, krossblandning, lingonsylt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.
2
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir bröden lite högre. Lägg längderna med skarven ner i smorda formar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
3
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Till Receptet