Ingredienser

 

2 st

Steg 1:

3 dl
vatten

1 dl
russin

1 dl
solroskärnor

1 dl
krossat vete eller råg

Steg 2:

2.5 dl
öl

25 g
jäst

1 msk
soja

1 tsk
salt

1 dl
lingonsylt

4 dl
fint rågmjöl

8 dl
vetemjöl, gärna special

1 msk
olja

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Steg 1:
Koka upp vattnet. Häll upp solroskärnor, russin och kross i en bunke. Häll över det heta vattnet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.

Steg 2:

1

Värm ölen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ölen. Tillsätt fett, soja, salt, krossblandning, lingonsylt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.

2

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir bröden lite högre. Lägg längderna med skarven ner i smorda formar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

3

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Till Receptet